Casa de Cultură Ladislau Schmidt din Petrila a găzduit o întâlnire vineri, 24 martie 2023 o întâlnire importantă, cu tema “De la strategie la implementare în fondurile europene”, prilej de dezbatere pentru modalități eficiente de a transpune strategiile Văii Jiului în acțiuni concrete.
Panelisți la dezbatere au fost trei specialiști în managementul și accesarea fondurilor europene: Roxana Mânzatu – secretar de stat în Guvernul României, Doina Surcel, expert ITI la ADR Vest și Răzvan Popescu, subsecretar de stat la MIPE. Invitați, autorități publice locale, regionale, deputați de Hunedoara și o prezență consistentă a mediului de afaceri local.
Răzvan Popescu
Este din 2022 subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor Și Proiectelor Europene are o vastă experiență în domeniul elaborării strategiilor de dezvoltare în vederea atragerii de finanțări europene și al gestionării fondurilor europene.
Roxana Mânzatu
Este secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru unde coordonează Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizare a programelor finanțate din fonduri publice și europene. A condus Ministerul Fondurilor Europene în calitate de ministru în anul 2019 și a avut experiența unui mandat de deputat în parlamentul României (2016 – 2020).
Doina Surcel
Expert ITI – ADr Vest.
Reuniunea a inclus un mesaj special din partea Comisiei Europene, prin Krzysztof Kasprzyk, deputy manager DG Regio. În discursul său, domnul Kasprzyk a subliniat importanța implicării tuturor stakeholderilor în procesul de dezvoltare regională și de implementare a politicilor europene mai ales datorită faptului că la nivel local urmează un proces de așezare, de scriere a unor proiecte viabile și cu impact.
Panelul de discuții, moderat de experții în dezvoltarea regională, s-a axat pe subiecte relevante pentru dezvoltarea regională a Văii Jiului: ce înseamnă ITI și care sunt avantajele și dezavantajele acestui instrument, cum să ne pregătim pentru o absorbție de succes a fondurilor europene, ce este Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului și ce oportunități aduce o guvernanță locală în Valea Jiului.
Experții au subliniat importanța parteneriatului local între diferitele niveluri de intervenție și rolul definitoriu al Asociatiei pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului în procesul de coagulare a stakeholderilor locali, de rafinare a proiectelor si de mediator al partneriatului public privat. La final, experții au răspuns întrebărilor venite din public – mecanismul de tranziție justă și instrumentul teritorial integrat sunt încă noțiuni abstracte, dar care în parte s-au lămurit cu această ocazie
Concluzia întâlnirii pune responsabilitatea în acest moment pe umerii autorităților locale și a oamenilor de afaceri, pentru a realiza proiecte mature care să aducă plus valoare pentru comunitate și care să deschidă perspectivele de dezvoltare ale regiunii Văii Jiului. Structura de guvernață locală va ajuta la acest proces și va prioritiza acele proiecte care se dovedesc a fi multiplicatori de dezvoltare, îndrăznețe pe de o parte dar integrate astfel încât să servească cetățenilor Văii Jiului.
Mulțumim pentru fotografii d-lui Șerban Paul! Dezbaterea a fost organizată cu sprijinul Asociației Umanitare Kandila, în cadrul proiectului Valea Jiului se dezvoltă prin Europa!