Asociația Kandila

Valea Jiului se dezvoltă prin Europa

Coeziunea Europeană

Ce este Uniunea Europeană? De la cărbune la euro.

Asociația Umanitară Kandila

Valea Jiului

se dezvoltă prin Europa

Seria de mini-interviuri își propune să abordeze subiecte legate de politica de coeziune și mecanismele de suport european și rolul acestora în dezvoltarea Văii Jiului.

Valea Jiului se dezvolta prin europa
arrow

Vizionează!

Antreprenori
Cetățeni
Autorități

Claudia Șandru, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor din Uricani, ne povestește despre cum se poate, cu fonduri europene, cunoaşte, valorifica şi transmite generaţiei prezente şi viitoare zestrea tradiţiilor, obiceiurilor şi rosturilor momârlăneşti din Valea Jiului!

V-ați gândit vreodată cum ar putea fi salvat patrimoniul feroviar?

Viorel Store, de la Clubul montan Floarea Reginei, Valea Jiului: da!.

Haideți să vedem împreună cum urmărind modelul francez de velo-drezine, putem valorifica căile ferate dezafectate de la Lonea-Petrila. Nu știți ce presupune un astfel de vehicul? Vedeți chiar aici, în noul nostru mini-interviu.

Nicușor Stoi, administratorul ciupercăriei dezvoltate cu fonduri europene, la Valea de Brazi, de Asociația Composesorală Uricani ne povestește cum se dezvoltă zona cu fonduri europene!

Ștefan Militaru, managerul societății Construcții Utilitare Jiul SRL, ne povestește despre cum s-a dezvoltat, cu fonduri europene, societatea de construcții civile și industriale! De la un start-up SRL-D la o firmă puternică, cu activitate constantă, pe durata întregului an, societatea Construcții Utilitare Jiul SRL a accesat mai multe sesiuni de finanțare, care le-a permis achizționarea utilajelor versi folosite în prezent!

Constantin Nădrag, managerul societății Maribel Prodcom SRL, ne povestește despre cum s-a înființat cu ajutorul fondurilor europene, dar și cum s-au depășit dificultăți diverse, fabrica de conserve din orașul Uricani! Ce se fabrică aici? Gem, dulceață, zacuscă cu produsele munților care înconjoară Valea Jiului! produsele sunt super bune și se pot găsi pe site-ul Rusalina!

Sorin Mihanța, managerul societății Selmi Wood Concept SRL, ne povestește despre cum s-a dezvoltat, cu ajutorul fondurilor europene, unul dintre cele mai frumoase și de succes proiecte din orașul Petrila! Produsele fabricate aici – ferestre și uși din lemn stratificat, cu geam termopan, sunt destinate aproape exclusiv, pieței din Marea Britanie!

Sorin Apostu, managerul fabricii VISA din Petroșani, ne povestește despre cum a început povestea acestui business, cum evoluția i-a fost modelată de pandemie, dar și care sunt piețele în care activează.

Cătălin Cenușă, voluntar și vicepreședinte al asociației „Planeta Petrila”, inițiator al proiectului „Muzeul Salvatorului Miner” și salvator el însuși, ne împărtășește gândurile sale în legătură cu potențialul zonei, dar și cu posibilitățile de finanțare prin intermediul proiectelor europene.

Un mini-interviu de doar 5 minute, care ne vor arăta câteva gânduri ale studenților de la Universitatea Petroșani: ce cred ei despre potențialul zonei Valea Jiului, despre cum s-ar putea dezvolta, dar și care sunt așteptările lor pentru viitor.

Edi ne vorbește despre tinerii din Valea Jiului, despre ce doresc ei și de ce tot mai mulți dintre aceștia aleg să plece, despre cum s-ar putea opri acest fenomen, dar și care sunt așteptările sale pentru viitorul Văii Jiului.

Avem onoarea să-l avem alături de noi pe dl. Sander Happaerts, Policy Analyst, DG REGIO, Comisia Europeană.
El ne-a împărtășit viziunea sa asupra unor teme importante, vitale pentru viitorul și dezvoltarea durabilă a Văii Jiului!
Miłosława Stępień este Coordonator Just Transition la CEE Bankwatch Network și un dedicat activist pentru climatul social și politic. Cu experiența sa vastă ca traducător, redactor și corector de texte academice, Miłosława, ne împărtășește viziuni unice despre tranziția justă a regiunilor carbonifere, acum concentrându-se pe Europa Centrală și de Est.
Alin Șipanu (ADI Conurbația Văii Jiului) ne vorbește în principal despre cum pot ajuta fondurile europene comunitățile care părăsesc industria carboniferă și despre viitorul Conurbației județelor Gorj, Dolj și Hunedoara în acest proces de tranziție.
Adrian Mariciuc, Director General Adjunct la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, ne vorbește despre oportunitățile unice și provocările pe care le aduce politica de coeziune în regiunea noastră.
În acest interviu, Adrian Mariciuc ne împărtășește perspectiva sa valoroasă privind viitorul Văii Jiului – un viitor ce trebuie ancorat atât în dezvoltarea turismului, cât și în diversificarea producției, dar și privind modul în care ADR Vest joacă un rol important în modelarea acestei evoluții.
Ultimul din seria noastră de mininterviuri este cel cu domnul Marco Migliara, reprezentant al Comisiei Europene privind Fondul de Tranziție Justă.
Marco Migliara ne vorbește despre Fondul pentru o Tranziție Justă, instrument-cheie pentru sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și despre cum pot ajuta fondurile europene comunitățile monoindustriale.

Colaboratori

Partenerii noștri!

20230320 VJI Sq logo
EN Co funded by the EU POS

„Finanțat de Uniunea Europeană. Ideile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.”