Asociația Kandila

Valea Jiului se dezvoltă prin Europa

Coeziunea Europeană

Ce este Uniunea Europeană? De la cărbune la euro.

Euro Talk

Unitate în diversitate în Valea Jiului

Unitate prin diversitate

Eveniment

Asociația Umanitară Kandila organizează în zilele de 29, 30 aprilie și 1 mai 2023, evenimentul intitulat ”Unitate în diversitate în Valea Jiului”. Evenimentul face parte din proiectul ”Valea Jiului se dezvoltă prin Europa”, finanțat în cadrul programului european “Sprijin pentru măsurile de informare privind politica de coeziune a UE”, susținut de Comisia Europeană prin Direcția Generală Politică Regională și Urbană. 

Evenimentul își propune să promoveze valorile europene și politica de coeziune a Uniunii Europene în regiunea Văii Jiului și este structurat în activități practice și dezbateri, după cum urmează:

logoim 1

Vulcan

 29 aprilie –

Detalii 

imagsus75

Uricani

30 aprilie –

Detalii 

smile75

Petrila

1 mai – Detalii 

29 aprilie, Vulcan

Nu lăsăm pe nimeni în urmă

Începând cu ora 15:00, cartier Dallas – Vulcan, va fi organizat un prânz comunitar împreună cu partenerii noștri de la Asociația Copii pentru Viitor. Masa comunitară va fi urmată de la ora 17:00 de o dezbatere ce va avea în centru unul dintre cele mai importante principii europene, când vine vorba de comunități aflate în tranziție, și anume ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă” (leaving no one behind). Invitați la acest eveniment sunt specialiști ai serviciilor sociale din comunitățile Văii Jiului precum și reprezentanții autorităților publice locale. Dezbaterea va avea loc în clădirea bisericii Ancora din cartierul Dallas.  

30 aprilie, Uricani

Biodiversitate

Activitățile se vor desfășura în Uricani (Câmpul Mielului), astfel: de la ora 10:00 va avea loc o dezbatere în aer liber pe principiul biodiversității, după care se va organiza o drumeție urmând traseul tematic ”Podul natural din Scocul Urzicarului”. La ora 15:00 ziua se va încheia cu un picnic câmpenesc în poiana Câmpul Mielului. Invitații zilei vor fi reprezentanți ai Parcului Național Retezat și ai Parcului Național Defileul Jiului. 

*Pentru persoanele înscrise la această activitate vom oferi transport în funcție de nevoie.

1 mai, Petrila

Unitatea în diversitate

De la ora 16:30, în cadrul ansamblului de la Mina Petrila (clădirea vechiului dispensar) vor avea loc ateliere interactive urmând unul din principiile de bază ale Uniunii Europene și anume unitatea în diversitate. De la ora 18:30, vom dezbate împreună cu invitații noștri ce înseamnă să fim uniți în diversitate în context european.

Unitate in diversitate FB cover event

Încă nu te-ai înscris?

Cum a fost?

Prima zi a evenimentului a avut loc în Vulcan, sâmbătă, 29 aprilie. Evenimentul a început cu un prânz comunitar, care a fost organizat împreună cu partenerii de la Asociația Copii pentru Viitor. Activitatea a combinat ateliere educaționale cu gătitul și servitul mesei în comunitate, cu scopul de a reduce sărăcia extremă, risipa alimentară și de a implica comunitatea în activități sociale și caritabile. La ora 17:00, a avut loc o dezbatere în centrul căreia a fost unul dintre cele mai importante principii europene, “Nu lăsăm pe nimeni în urmă”. Invitații prezenți la dezbatere au fost specialiști ai serviciilor sociale din comunitățile Văii Jiului și reprezentanți ai ONG-urilor și autorităților publice locale. Evenimentul a avut loc în clădirea bisericii Ancora din cartierul Dallas.

A doua zi a evenimentului, 30 aprilie, a început cu o discuție în aer liber despre conservarea biodiversității cu Lucia Ursu, reprezentant al Parcului Național Retezat, specialist în domeniu. După dezbatere, participanții s-au îndreptat către traseul tematic “Podul natural din Scocul Urzicarului”, considerat unul dintre cele mai frumoase trasee din Munții Piule – Retezat. La ora 15:00, ziua s-a încheiat cu un picnic câmpenesc în poiana Câmpul Mielului. Organizatorii au oferit transport pentru persoanele înscrise la această activitate.

În a treia zi a evenimentului, luni 1 mai, au avut loc o serie de ateliere interactive organizate în cadrul ansamblului de la Mina Petrila. Aceste ateliere au avut ca tematică principiul de bază al Uniunii Europene, “unitatea în diversitate”, și au fost deschise pentru toată lumea. De la ora 18:00, în clădirea vechiului dispensar, a avut loc dezbaterea cu invitații speciali, cu privire la semnificația principiului “unitate în diversitate” și cum poate acesta să fie aplicat în Valea Jiului și în alte comunități aflate în tranziție. Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai asociațiilor de tineret și ai organizațiilor neguvernamentale din zonă.

La finalul evenimentului, organizatorii au remarcat entuziasmul și implicarea comunității din Valea Jiului și au subliniat importanța promovării valorilor europene și a politicii de coeziune a Uniunii Europene în regiunea noastră. Evenimentul a fost un succes, oferind oportunități de învățare, împărtășire de experiențe și conectare între membrii comunității și reprezentanții autorităților publice și ai organizațiilor neguvernamentale.

Astfel de evenimente și inițiative sunt esențiale pentru dezvoltarea comunităților și pentru consolidarea solidarității în cadrul Uniunii Europene. Prin promovarea valorilor europene și a politicii de coeziune, se pot construi relații de încredere și se pot crea oportunități de colaborare și dezvoltare pentru toți cetățenii.

EN Co funded by the EU POS

„Finanțat de Uniunea Europeană. Ideile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.”