Asociația Kandila

Valea Jiului se dezvoltă prin Europa

Coeziunea Europeană

Ce este Uniunea Europeană? De la cărbune la euro.

Un incubator de start-up este o entitate sau o organizație care oferă suport și resurse pentru companiile start-up în fazele lor incipiente de dezvoltare. Aceste entități pot fi gestionate de organizații non-profit, guvernamentale sau de investitori privați și își propun să ajute start-up-urile să-și dezvolte afacerile prin furnizarea de spații de lucru, mentorat, acces la resurse și servicii, conexiuni cu investitori și alte companii, precum și prin diverse programe de formare și accelerare.

În general, incubatoarele de start-up își propun să faciliteze creșterea și succesul start-up-urilor prin oferirea de sprijin și resurse care să le ajute:

 • să-și valideze modelele de afaceri,
 • să-și dezvolte produsele sau serviciile și
 • să-și construiască rețelele de contact necesare pentru a obține finanțare și pentru a-și crește afacerile.

  Toate fotografiile din acest articol au fost făcute de Vlad Ursu!

  Incubator de start up 6

  Ideea de a crea structuri de suport pentru afaceri/incubatoare pentru încurajarea antreprenoriatului se regăsește în Strategia de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030. Mai simplu spus, prin aceste incubatoare, mediul antreprenorial din Valea Jiului va primi sprijin în identificarea și dezvoltarea de noi idei de afaceri, având acces la competențe specializate, suport logistic și resurse personalizate. Scopul este nu doar de a crește și de a se extinde, ci și de a deveni competitive și durabile pe termen lung. Această asistență va ajuta antreprenorii să-și dezvolte avantajele competitive și să descopere noi piețe pentru produsele sau serviciile lor.

  Pe lângă incubator de afaceri, regiunea minieră Valea Jiului poate fi transformată în incubator de cercetare si dezvoltare, după modelul regiunilor miniere precum EnergyVille în Belgia sau parcul industrial Chemelot din Olanda. Aceste inițiative reflectă o schimbare strategică în economia acestor regiuni, de la extracția tradițională a resurselor naturale către activități de cercetare, dezvoltare și inovare în sectoarele tehnologice.

  EnergyVille este un exemplu notabil în acest sens, fiind un centru de cercetare colaborativă în domeniul energiei situat în provincia belgiană Limburg. Acest centru adună cercetători, academicieni și industrie pentru a dezvolta soluții inovatoare în domenii precum energii regenerabile, eficiență energetică și tehnologii de stocare a energiei.

  Pe de altă parte, parcul industrial Chemelot din Olanda, situat în apropiere de orașul Geleen, este unul dintre cele mai mari parcuri chimice din Europa. În ultimii ani, Chemelot a dezvoltat o infrastructură de cercetare și inovare pentru a stimula dezvoltarea de noi tehnologii și produse în industria chimică și a materialelor.

  Aceste centre reprezintă exemple de succes în transformarea regiunilor miniere în hub-uri de inovare și sunt adesea menționate ca modele pentru alte regiuni precum Valea Jiului, care își doresc să își diversifice economiile și să devină mai competitive într-o economie globalizată.

  Un avantaj în acest sens îl reprezintă și faptul că ADTIVJ este în strânsă colaborare cu Universitatea din Petroșani, care implementează o serie de proiecte strategice pentru întreaga

  Cum s-a desfășurat incubatorul de startup-uri în 10-12 februarie în Valea Jiului?

  Cele 3 zile de incubator de startup-uri au fost foarte intense în evenimente marcate de schimburi de idei, participanți interesați de dezvoltarea Văii Jiului.

  La Vulcan, sâmbătă, în 10 februarie, participanții s-au familiarizat cu spațiul de inovare din Valea Jiului. Echipa Rubik Hub, sosită din Piatra Neamț, a prezentat agenda și a încurajat discuțiile și interacțiunile. Atelierele, precum cel despre cerere vs. ofertă, au explicat bazele pieței, iar sesiunea despre Lean Canvas, condusă de Elisa Căpățînă, a ajutat participanții să-și contureze planurile de afaceri. Ziua s-a încheiat cu vizita la Mina Petrila, care este o lecție profundă despre istorie și adaptare, marcând trecerea de la un trecut încărcat de semnificații la un viitor plin de inovație și promisiune.

  Incubator de start up 13

  Duminică, 11 februarie, Raluca Alexandrescu și Ioana Cerescu de la Rubik Hub au pus în discuție subiecte foarte relevante pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, cum ar fi crearea unei echipe și definirea profilului clientului ideal, pregătirea prezentărilor pentru investitori (pitch). Aceste sesiuni nu doar au furnizat participanților cunoștințe valoroase, ci și au consolidat legăturile dintre ei, edificând astfel o rețea solidă de sprijin și colaborare. După cum se știe, networkingul oferă oportunitatea de a întâlni și conecta cu oameni din diverse domenii și industrii. Construirea relațiilor solide și autentice poate duce la parteneriate de afaceri, colaborări sau chiar mentorat. Schimbul de idei și experiențe poate aduce perspective noi și soluții inovatoare pentru problemele cu care te confrunți în afaceri. Networkingul îți oferă oportunitatea de a învăța de la alți profesioniști din domenii variate, lucru care de fapt s-a întâmplat în aceste zile. Astfel, Răzvan Capatina – cofounder Maponia și Business Angel, Smaranda Băluț, founder The Slow Travellers (on-line); Elisa Căpățină, founder Flowrest Project; Raul Cojocaru &Cristina Galescu, co-founder Move Mountain și Andreea Iager-Tako, founder Plai.ro, Ambasada (on-line) au vorbit despre experiența lor antreprenorială.

  Luni, 12 februarie, la Lupeni a avut loc conferința „Diversificare economică în contextul Tranziției Juste în Valea Jiului” adresată antreprenorilor, dar și mediului administrativ privind situația economică a Văii Jiului în contextul procesului de Tranziție Justă cu accent pe diversificarea economică locală. Prezent la eveniment, Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a subliniat că „Valea Jiului se transformă prin intermediul Tranziției Juste. Unul dintre cele mai ambițioase programe de finanțare, care vizează trecerea de la un sistem monoindustrial la un sistem funcțional diversificat în afaceri… am intrat practic într-o nouă etapă: aceea de pregătire a acțiunilor concrete, lucru vizibil în ideile de afaceri prezentate aici.”

  DSC4485

  Răzvan Popescu, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene consideră că acest eveniment este „un eveniment de recunoștință față de munca celor implicați în inițiativele recente de dezvoltare pentru Vale, si aș dori în acest context să le mulțumesc reprezentanților autorităților locale, mediului privat implicat și mai ales Asociației ADTI Valea Jiului”.

  La conferință a fost prezent și Mark Swinnerton, fondator și CEO al Green Gravity. Anul trecut a fost încheiat un Acord-cadru de cooperare pentru a explora aplicarea tehnologiei inovatoare de stocare a energiei Green Gravity în 17 puțuri de mină din cele 4 exploatări miniere din Valea Jiului. Studiul va evalua, de asemenea, beneficiile și provocările potențiale ale integrării sistemului de stocare a energiei cu rețeaua electrică existentă și cu sursele de energie regenerabilă.

  Implementarea reușită a stocării energiei gravitaționale în Valea Jiului va servi drept model pentru transformarea cu succes a unei regiuni miniere de cărbune. Acest proiect are implicații globale în ceea ce privește climatul, locurile de muncă și investițiile. Tehnologia de stocare a energiei dezvoltată de Green Gravity reprezintă o inovație în căutarea unei soluții economice și durabile pentru stocarea pe termen lung a energiei regenerabile.

  Ultima zi a fost punctul culminant, cu prezentarea ideilor de afaceri în cadrul Start UP Pitch. Concursul de pitch-uri a fost momentul mult așteptat, unde participanții au avut oportunitatea de a-și prezenta ideile inovatoare în fața unui juriu de experți.

  La final, premiile au evidențiat angajamentul organizatorilor de a susține și a accelera creșterea inițiativelor antreprenoriale promițătoare. Premiul I a constat într-o finanțare de 1000 de euro pentru dezvoltarea afacerii câștigătoare. Acesta a fost câștigat de Irina Ciobotaru de la „Event Hub”,  platforma online care adună la un loc toate tipurile de servicii necesare pentru a organiza un eveniment de familie. Premiile II și III au inclus pachete personalizate pentru îmbunătățirea productivității și sesiuni de coaching și mentorat. Premiul II a fost adjudecat de Marius Ibinceanu Bolonyi care a prezentat „Acasă Straja”, concept turistic care îmbină armonios servicii de cazare cu gustări care au la bază produse locale. La fel, de servicii de coaching și mentorat va beneficia și Robert Paskuj de la „Tipografia Cowork Petroșani”, care oferă spațiu de coworking în Petroșani Aceste premii subliniază importanța sprijinului continuu pentru startup-uri.

  DSC4749

  „Incubatorul de Start-Up în Valea Jiului” a demonstrat în cele 3 zile că astfel de evenimente sunt absolut necesare pentru dezvoltarea comunității. Anume în aceste contexte de interacțiune, de stabilire a noi parteneriate, apar și se dezvoltă cele mai originale idei de inovare și imboldul de a crea viitorul azi.