Asociația Kandila

Valea Jiului se dezvoltă prin Europa

Coeziunea Europeană

Ce este Uniunea Europeană? De la cărbune la euro.

Întâlnire cu mediul de afaceri – Programul Tranziție Justă în județul Hunedoara

În data de 16.05.2023, la Sala de Marmură a Primăriei Petroșani, s-a desfășurat o întâlnire importantă pentru mediul de afaceri din Valea Jiului. Evenimentul a reunit oameni de afaceri, reprezentanți ai primăriilor locale, ONG-uri locale și Agenția de Dezvoltare Teritorială a Văii Jiului (ADTIVJ), și a avut ca temă principală oportunitățile de finanțare oferite de Programul Tranziție Justă (PTJ) pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Programul Tranziție Justă vine cu granturi în valoare cuprinsă între 200.000 și 5 milioane de euro, totalizând 144,75 milioane de euro pentru județul Hunedoara.

Moderatorul întâlnirii a fost dl. Alexandru Kelemen, director interimar al ADTIVJ.

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a colecta feedback-ul mediului de afaceri cu privire la cele două ghiduri oferite în consultanță, context în care s-au prezentat amănunțit cele două ghiduri și s-a răspuns la întrebările și nelămuririle participanților, reprezentanți ai mediului de afaceri local.

Mai multe detalii despre PTJ și cele două ghiduri aflate în consultanță publică puteți găsi aici!

În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, oamenii de afaceri au ridicat diverse probleme identificate, preocupări, idei. Unul dintre subiectele aduse în discuție a fost posibilitatea de a avea o cofinanțare mai mică, astfel încât să nu fie tratați la fel ca alte județe din regiune. Aceasta ar reprezenta un avantaj pentru Valea Jiului, luând în considerare particularitățile și dificultățile pe care le întâmpină zona în acest moment.

De asemenea, s-a dorit obținerea de informații cu privire la lansarea ghidului dedicat zonei, prin Inițiativa Teritorială Integrată (ITI). Participanții au manifestat interes și au dorit să cunoască suma alocată exclusiv pentru Valea Jiului din totalul fondurilor disponibile.

Un alt aspect adus în discuție a fost legat de grila de evaluare a proiectelor. Participanții au subliniat faptul că actuala abordare, care pune accentul pe capacitatea economică a companiilor, nu ajută la atingerea punctajelor de peste 80. Având în vedere că multe dintre firmele din Valea Jiului se confruntă cu dificultăți în ultima perioadă, acest aspect poate reprezenta un dezavantaj în obținerea finanțării.

WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.26.50
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.26.49
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.26.51

Întâlnirea a reprezentat o oportunitate valoroasă de a aduce laolaltă mediul de afaceri din Valea Jiului și organismele implicate în procesul de finanțare prin Programul Tranziție Justă. Feedback-ul oferit de participanți va fi luat în considerare pentru îmbunătățirea ghidurilor și a modului de implementare a programului, astfel încât să se asigure oportunități de finanțare mai accesibile și mai adaptate la specificul zonei.

Programul Tranziție Justă reprezintă o șansă reală de dezvoltare economică și socială pentru Valea Jiului și de transformare a regiunii într-un pol de sustenabilitate. Prin valorificarea acestor oportunități de finanțare, comunitatea locală poate construi un viitor mai prosper și durabil pentru toți locuitorii săi.